Money-knights |

סוללים דרך חדשה – חירות פיננסית לפי דרישה!

אסטרטגיית המתנה במסחר אגח

Thursday 21 כOct, 2010

בעקבות צימצום מספר הניירות בעלי פוטנציאל רווח הוני תוך לקיחת סיכון מינימלי אני מרבה לקבל שאלות בנוגע לאפיקי השקעה בכסף שיוצא ממימוש אותם השקעות שכבר סיימו את גל העליות והפוטנצאיל בהם כבר נמוך. שאלה לדוגמה:

היי אלון ותודה על עצותיך,
כמשקיע /סוחר/אחד שמעוניין למקסם רווח מההון שברשותו וכיום מנהל בעיקר תיק אג”ח קונצרני, אני מתמודד כבר זמן רב עם השאלה דווקא בזמן שאני מורווח מהתיק כללית..
יש אגח”ים שאני מחליט למכור אם בגלל שהגיעו לפארי, או התשואה פחות מ5% , או מסיבות אחרות הקשורות ברווח ההון, ואז יש לי לכאורה “צרות טובות”, מה אני עושה עם הכסף והרווחים? לשים במק”מ, ניראה לי קצת פאתטי ואידיוטי,מאידך הולכת ומצטמצמת מאוד רשימת האגח”ים “הבטוחים יחסית” המסוגלים להניב רווח הון בנוסף לקופון, כלומר רובם ככולם הגיעו כבר או אפילו עברו את הפארי ואני מרגיש צורך למכור.
מה עושים עם הכסף לדעתך בזמן המתנה? האם נכון להיום לדעתך האג”ח הקונצרני צמוד/לא צמוד מיצה את עצמו ? או שעדיין ובתפיסה שלך תמיד יש ויהיו הזדמנויות.
אם יש לך דוגמא או שניים להמחשה אודה לך מאוד.
בתודה מראש!

אכן זוהי אחת הבעיות היום בשוק ההון בכלל בשוק האגח בפרט, כאשר מרבית האגחים הגיעו למצב שאין ביכולתם להניב רווח הון משמעותי וקיים חשש כי במקרה של תיקון/נפילה/משבר מחירי השוק שלהם ירדו/יקרסו.

לעומת זאת מה הטעם לשים את הכסף בריבית אפסית שאינה צמודה אפילו למדד בתוכניות בבנקים או להשאיר את הכסף נזיל.

מהצד השני, הניירות (בעיקר באג”ח) שנשארו “למטה” אינן מהוות תחליף רציונלי להשקעה טובה, שכן כנראה יש לכך סיבה שעדיין נסחרים בתשואה גבוהה בעוד חבריהם כבר עלו, ובכל מקרה לא היינו רוצים לשים את כל הביצים בסל אחד, נכון?

לפני שנתחיל בפירוט אומר רק דבר אחד – אין תשובה ברורה או פתרון קסם!

כאשר הריבית במשק נמוכה, השקעות חסרות סיכון לחלוטין אינן יכולות להיות בתשואה גבוהה, גם השקעות בסיכון נמוך נוטות לעיתים קרובות להיות מתומחרות בתשואה נמוכה מאוד לאחר פרק זמן של עליות ודשדוש שכן הן נהיות החלופות, מה שגורר נהירה והורדת התשואה שלהן – מעגל הקסם…

אך שימו לב, ישנם כמה חלופות (גם אם לא פתרונות) שנדרש לבחון:

  1. דבר ראשון נזילות הינה פגע רע שיש להימנע ממנו בכל מחיר. נכון שאנו מפסידים פוטנציאל ואפילו מפסידים בפועל (בגלל שחיקה של ערך הכסף – אינפלציה) כאשר הכסף יושב במזומן או אפילו בתוכניות חיסכון על בסיס יומי/שבועי…
    אך – אם אנו צופים כי בעתיד הנראה לעיין יצוצו הזדמנויות, המתנה בחוץ היא פתרון טוב.
    אני תמיד מעדיף להחזיק 95% מהזמן את הכסף בחוץ ולפעול נקודתי מול הזדמנויות – התשואה זהה (ולעיתים אף גדולה יותר) והסיכון נמוך משמעותית.
    וזה מוביל אותנו לנקודה השנייה…
  2. שימוש בכסף להשקעות נקודתיות לטווח זמן קצר (ימים עד שבועות) מול ניירות שצפויים בהם מהלכים ואירועים!
    מלכתחילה, מי שמכיר אותי יודע שגם בזמנים רגילים אני נוהג לסחור בדיוק כך, קנייה לפני תשלום ומכירה אחריו, קנייה עם הודעה חיובית, או לאחר נפילה בגלל הודעה שלילית שאינה מוצדקת.
    בשביל לסחור בצורה זו צריך כסף נזיל! כך שלא מדובר בסתירה…
  3. העברה להשקעות אחרות: ובהשקעות אחרות, לעומת השקעות באג”ח, מדובר על השקעות במניות או השקעות מחוץ לבורסה.
    1. השקעה במניות:
      אחד החוקים הראשונים שאנו לומדים בהשקעות הוא כי כאשר האגחים של החברה שנסחרו בעבר כפושטי רגל לעתיד מתחילים לעלות במחיר השוק שלהם – ההשקעה העדיפה תיהיה המנייה ולא האג”ח. כל עוד האג”ח מבטיח תשואה טובה ובמקביל בטחון, יש עדיין סיבה להשאר באג”ח. כאשר התשואה של הניירות יורדות מתחת לערך מסויים (בתלות בריבית השוק) – לא נותר יתרון גדול לאג”ח ולכן ישנו יתרון גדול למניות – אז הציבור עובר למניות. מה שגורם לעליית ערך שם.
      מי שעוקב אחרי יודע כי בחודש שלישי – רביעי יצאתי מהשוק וחזרתי רק בסוף שישי – תחילת שביעי, כאשר מחודש שמונה אמרתי שאני שם עדיפות למניות וכי היום אני נמצא 80% במסלול המנייתי ולא באג”ח. יש לזה סיבה! אני לא סוחר באגחים עם תשואה נמוכה (ועבורי נמוך זה פוטנציאל רווח הנמוך מ-15-20% ותשואה שנתית של 8-10%), כך שאני עוד יותר מצומצם באפיקי ההשקעה שלי באג”ח מהציבור “הנורמלי”.
      אז כן – לדעתי כל עוד השוק ממשיך לעלות מעבר למניות יכול להיות פתרון טוב, עבור מרבית המשקיעים. חשוב לזכור כי במניות ניתן להתמקד בחברות סחירות בעלות תנודתיות נמוכה, כך שגם במקרה של משבר יהיה ניתן לצאת (אך עבור תשואה משלמים בסיכון – אין מה לעשות).
      אני אישית מאמין כי העליות עוד לא מוצעו בשוק המניות בעוד בשוק האג”ח יהיה קשה להמשיך לראות עליות בחודשים הקרובים, לפחות באותם נפחים (אך אמרתי את זה גם לפני חודשיים). בכל מקרה אני מאמין כי כאשר נתחיל לראות ירידה בשוק האג”ח וחזרה לריביות גבוהות יותר (במיוחד אם לא יגרמו תוך עליה של הריבית במשק) – עדיף יהיה למשקיע להיות בחוץ בנזילות ולא באפיקים המניתיים והאגחים.
    2. השקעה שלא בשוק:
      זה אומנם לא מתאים לכל אחד, אבל השקעה מחוץ לשוק ההון, כגון נדלן, עסקים (ופיתוח עסקי), או השקעה שלא בשוק הישיר (סחורות ומט”ח) – יכולים להוות אופציה בתלות בגודל התיק… זהו גם זמן טוב ללמוד על נושאים אלו ולהחשף לתחומים אחרים ביחס נמוך מהתיק הכולל… אך זה לא עונה ישירות על השאלה אז נמשיך אלאה.
  4. אפשרות אחרת, שמרבית המשקיעים בוחרים היא מעבר לניירות עם התשואה הגבוהה! ולמרות שישנם ניירות שלדעתי ניתן לעשות בהשקעה בהם 20% ויותר (שנתי) בסיכון נמוך מאוד (פורט בעבר בפורום ובצאט) אני מאמין כי נדרש לדעת לברור בין האפשרויות כי מה שהיום נסחר כזבל – סביר להניח כי אכן הוא - זבל…
    כמו כן אלו הניירות שעלולים להפגע ראשונים במחיר השוק בגלל הסחירות הנמוכה בדרך כלל וההתמקדות של סוחרים מיומנים בהם, במקרה של חזרה לירידות – לכן נדרש לעקוב אחריהם בצורה טובה יותר – שכן אני מאמין שדווקא הם יהיו הסנונית הראשונה לסמן למשקיעים את גל הירידות הבא.

לסיכום – אסטרטגיית המתנה במסחר אגח:

כמו שאמרתי אין נוסחאות קסם. ריבית נמוכה גוררת תשואה נמוכה באפיקים הבטוחים/סיכון נמוך.

חזרנו לזמנים נורמליים (ולדעתי אף מתומחר גבוה מדי בחלק מהמקרים) ולכן אין לצפות לתשואות כמו שהיו לנו ב- 2009.

הם עוד יחזרו במשבר הבא, אך כרגע – ללא סיכון, לא ניתן לקבל תשואה עודפת.

אני אומר, חכו לפניקה הבאה, היא תבוא מהר יותר ממה שאתם חושבים. ועד אז השקעות נקודתיות מול פניקות בניירות או שווקים ספציפיים – רק לזכור לא לקפוץ על העגלה מוקדם מדי!

ניתן לשתף או לשלוח במייל כתבה זו באמצעות לחיצה על הכפתורים, או להמשיך לקריאה של הכתבה האחרונה שפורסמה באמצעות לחיצה על הקישור הבא

אנו לאחר החגים ומתקרבים במהירות לשנת 2012, אך רגע לפני, כפי שכבר נכתב בצאט ובפורום באתר שחקן מעוף בשבועיים האחרונים – אני רוצה לעשות סקירה קצרה על מספר ניירות מדוברים.
כמובטח, לאחר תקופת החגים ולמרות העליות שכבר נרשמו יש מספר ניירות שמחירי השוק שלהם עדיין אטרקטיביים, בכתבה זו נסקור כמה מהם. להמשך קריאה לחץ כאן

כתבות נוספות בנושא כתבה זו:

  1. השקעה במניות מול אסטרטגיית המתנה
  2. אסטרטגיית “המתנה”
  3. דלק נדלן – המתנה לדוחות שנתיים
  4. המתנה על הגדר
  5. אסטרטגיית כניסה ויציאה בסמיכות לתשלום
הוספת תגובה

התגובה