פיזור תיק השקעות
מאת אלון | בקטגוריה התנהלות פיננסית, שוק ההון, שחקן מעוף Thursday 8 כApr, 2010מהו פיזור נכון של תיק השקעות?
בניגוד לתיאוריה אני לא מאמין גדול בפיזור תיק ההשקעות על מספר גדול של ניירות!
פעמים רבות עולה השאלה מה אחוז ההשקעה בנייר בודד שצריכה הליות בתיק השקעות טוב, התיאוריה מדבר על פיזור רחב וגדול למספר גדול של ניירות שונים – אג”ח ומניות. אני מאמין כי אין כזה דבר פיזור נכון – יש להתאים את הפיזור לתיק הרצוי ולאסטרטגיית ההשקעה. כמו כן בתיק קטן כלל לא ניתן להגיע לפיזור אמיתי, כמו כן פיזור בפני עצמו מכניס סיכונים לתיק מעבר לפיזור ההשקעה והצמדות לתשואת השוק.
השקעה בודדת באחוז גדול מהתיק – משקיע פרטי!
מה אם ההשקעה הכוללת של אדם מסתכמם ב-5000 או 10000 שקל? אפילו המקצוענים לא ימליצו לו לפזר… פיזור תלוי בגודל התיק!
אך גם אם המשפט הזה היה נכון והכוונה היא לתיק גדול, גם אם הסכים איתך כי העקרון מאחורי המשפט הזה נכון – ואין מקצוען בשוק ההון שימליץ על נתח של 10% באותה החברה – אני טוען כי אותם אנשים שמרביתנו מסתכלים אליהם בתור מקצוענים – לא יודעים על מה הם מדברים!
ואני לא מפחד לומר זאת. מעבר לזה אני לא חושב שיש מחובתי או כי אני נוהג בחוסר אחריות כאשר אני אומר כי פיזור גדול איננו טוב תמיד!
פיזור תלוי בגודל התיק!
כאשר אותם מקצוענים מדברים על השקעות הם משתמשים בתאוריות הכלכליות הנפוצות וכמו כל תאוריה – היא תחומה. גם תאוריית כח המשיכה אינה נכונה בכל תחום ויש לה מגבלות כאשר אנו יורדים לתחום מסה נמוכה מאוד, זה כבר מדעי! (ויש הטוענים גם כי היא נופלת גם בתחום המסה הגבוה – אבל אני לא הכנס לויכוח זה כאן).
אותו הדבר קורה לדעתי בשוק ההון: כאשר אתה מנהל קרן השקעות של מאות מליוני שקלים, היכולת שלך לנייד, או היכולת שלך להיכנס לניירות מסוג מסויים מוגבלת – ולכן פיזור גדול מוריד את סיכון הניירות הבודדים ואנו נשארים עם סיכון השוק בלבד (מצטער עם טכני מדי, מקביל לשיעורים בסמסטר ראשון בכלכלה).
אך כאשר אנו יורדים למשקיע הבודד, אם סכום מוגבל – אני מאמין (ואנו יכולים להסכים – לא להסכים בנושא זה), התאוריה כבר לא תופסת!
משקיע מתוחכם, עם תיק קטן יכול לנייד את הכסף במהירות ולכן אין לו את אותן מגבלות שיש לקרן גדולה. כמו כן אחוז גדול של התיק שלו באותו נייר לא מהווה סכנה לאי יכולת מימוש שכן הוא לא יכול להשפיע ממשית על מחיר השוק (בניגוד לקרן שרוצה לצאת מהשקעה של עשרה מליון בנייר בסחירות נמוכה).
מהצד השני לאותו משקיע אין את המשאבים, הזמן, היכולת ו/או הידע לעקוב בצורה רציפה אחרי מספר גדול של ניירות, להכיר אותם לעומק ולהיות קשוב לכלל האירועים והמאורעות שמתרחשים בשוק – יכולת שצריכה להיות קיימת בגופים הגדולים.
לכן אני מאמין כי – צורת ההשקעה של המשקיע הפרטי הקטן צריכה להיות שונה מצורת ההשקעה של המשקיע הגדול או המוסדי.
מעבר לכך המטרה של משקיע כזה שונה מהמטרה של הקרנות – אין בתשואה הנדרשת ואין באורך ההשקעה.
פיזור בהשקעות ערך – משקיע פרטי ומשקיע גדול
משקיע ערך לדוגמה לא יסכים אם הצורך בפיזור גדול… הינה דוגמה למקצוען בשוק ההון שכן יסכים אם המשפט המקורי שלי (על כך שאין צורך בפיזור גדול וניתן לשים אחוז השקעה גבוה בנייר בודד) - על וורן באפט שמעתם?
הינה דוגמה לתיק של וורן באפט בתחילת 2008 (גלול למטה עד שתגיע לתמונה של הטבלה):
http://www.bizportal.co.il/shukhahon/biznews02.shtml?mid=168164
ניתן לראות כי באפט החזיק יותר מ-50% מהתיק שלו בארבע ניירות שהחלק של כל אחת מהן מכלל התיק הייתה גדולה מ-10%, למעשה ההשקעה הגדולה ביותר שלו (כמובן באמצעות החברה [ברקשייר]) חצתה את גבול 18% מכלל התיק!
האם וורן בפאט איננו מקצועי?
אני רוצה להבהיר דבר אחד מההתחלה – אני לא חושב שמה שמקובל/נהוג או מה שהתקשורת או בעלי העניין מפמפמים לנו יומם וליל – נכון!
אני באמת לא מאמין בזה ואני לא חושב שזה נעשה בכוונה או במטרה לרמות או לפגוע במישהו, אני לא מאמין כי יש קונספירציה או משהו מסגנון זה – אבל אני כן מאמין כי מה שנכון להם בעולם שלהם, אינו נכון בעולם שלנו – בעולם של המשקיע הקטן. אני לא מאמין כי המטרות זהות ואני לא מאמין כי היכולות זהות (לחיוב ולשלילה).
אני כן חושב – שפיזור גדול לא טוב תמיד, אני אפילו חושב שיש כזה דבר פיזור רב מדי ושפיזור גדול מדי תמיד פוגע במשקיע!
פיזור גדול מדי – דוגמה:
בואו נגיד שאני משקיע בשוק, במדד כולשהו!
אני יכול לקנות תעודת סל שצריכה לעקוב אחרי אותו מדד (והנתונים אחורה יגלו לנו כי הדבר לא קורה בדיוק וברוב המוחלט של המקרים לרעת המשקיע – יש לכך סיבות טובות שלא נכנס אליהם כאן).
או שאני יכול לקנות באותו יחס את כל הניירות באותו מדד לפי היחס שלהם באותו המדד.
ביצוע של פעולה כזו יבטיח כי ההשקעה שלי תתנהג בעקביות עם המדד ולכן הורדנו את הסיכון של כל נייר בודד, נכון? כן – בתאוריה!
אך מה אם הייתי יכול להחסיר מראש נייר בודד שפוגע בתשואה הכוללת של המדד, האם המצב שלי לא היה משתפר? כן – בתאוריה!
עכשיו רק צריך להתווכח האם הדבר אפשרי – למצוא נייר בודד שבוודאות אם נסיר אותו נוכל לשפר את התשואה מאותו המדד. אם הדבר אפשרי – אז הורדנו את הפיזור אך העלנו את התשואה ולכן – פיזור רב מדי לא היה טוב עבורנו!
האם הדבר אפשרי – אני טוען שכן, זה בסדר אם אתה (הקורא, או כל אחד אחר) מאמין שלא, אך מאמונה זו נגזרת האסטרטגיה של כל משקיע ומשקיע!
בו נגיד שזה כן אפשרי (בכל זאת אני זה שכותב כרגע, אז תן לי לקבוע כרגע את האמיתות בעולם שלי), מה אז?
נוכל להמשיך ולהוציא ניירות נוספים, נכון, נוכל לדעת מהו הנייר אכי פחות טוב בתיק שלנו ולהוציא אותו, כל נייר שנוציא ישפר את מצבנו. נוכל להמשיך את זה גם כאשר כבר נגיע לניירות שנותנים תשואה חיובית ובסוף נשאר עם נייר בודד שייתן לנו את התשואה הגבוהה ביותר ותשואה זו תנצח את מדד הייחוס שלנו.
נוכל לעבוד גם הפוך ולהינכס לניירות שאנו יודעים כי יתנו לנו תשואה חיובית בלבד (תאוריה כן!) ולהמשיך לשפר את מצבנו ככל שעובר הזמן.
עכשיו יקפצו כל החכמים ויגידו כי זה לא אפשרי, אני מסכים איתכם – זה לא אפשרי, אך, אם נחזור שוב למשקיע האגדי וורן באפט, בתרגום חופשי -
…אנו לא צריכים להיות צודקים כל הזמן, רק רוב הזמן…
וזאת בדיוק הנקודה!
אני מאמין כי פיזור רב מדי אינו מאפשר מעקב ראוי אחרי כל נייר ונייר ולכן אני מאמין שפיזור יחסי הוא טוב, אבל פיזור גדול הוא רע.
אני מעדיף להשאר בתוך גבולות היכולת שלי למעקב וניתוח (וחיפוש אפיקים חדשים) ולכן – כן, גם אני לא מכיר כל נייר בשוק ההון לבוריו! וכן גם אני טועה לפעמים! אך בנקודה הסופית, כאשר מסתכלים על התמונה הכוללת, מתוך כלל הקרנות הפתוחות לציבור בישראל, התוצאות שלי ב-2009, עבור התיק האישי והקטן שלי, טובות מכולם למעט שלושה! ואני מאמין כי רמת הסיכון שלקחתי נמוכה מהם בהרבה.
אז כן אני מאמין כי פיזור רב מדי אינו טוב תמיד!
ומי שחושב אחרת לא חייב להסכים אם קביעה זו…
אנו לאחר החגים ומתקרבים במהירות לשנת 2012, אך רגע לפני, כפי שכבר נכתב בצאט ובפורום באתר שחקן מעוף בשבועיים האחרונים – אני רוצה לעשות סקירה קצרה על מספר ניירות מדוברים.
כמובטח, לאחר תקופת החגים ולמרות העליות שכבר נרשמו יש מספר ניירות שמחירי השוק שלהם עדיין אטרקטיביים, בכתבה זו נסקור כמה מהם. להמשך קריאה לחץ כאן
כתבות נוספות בנושא כתבה זו: