פרמייה שלילית באגח להמרה – התנהגות נכונה
מאת אלון | בקטגוריה אג"ח, התנהלות פיננסית, שחקן מעוף Tuesday 30 כNov, 2010דבר ראשון יש להבין כי המרה ניתן לבצע רק במועדים מסויימים המוגבלים בדרך כלל ולא בכל זמן נתון. כמו כן גם במידה וניתן לעשות, פעולת ההמרה עצמה (בין קנייה לקבלת תשלום) לוקחת זמן!
כמו כן ברוב המוחלט של המקרים הפרמייה עצמה לא תיהיה שלילית ולכן המרה בכל מקרה לא תיהיה כדאית!
אך באותם מקרים נדירים שבהם פרמיית ההמרה מגיעה להיות שלילית יש לבדוק את הסיטואציה על מול מה שעושים לאחר מיכן…
פרמייה שלילית באגח להמרה – כיצד יש לנהוג
סיטואציה ראשונה (מועדפת) – ביצוע של ההמרה כאשר הפרמייה שלילית ומכירת המניות בשוק, כאן אנו נכנסים לשתי חלופות:
- מוכרים את המניות ונשארים עם המזומן. כלומר מימוש ההשקעה! נכון שניתן להשיג באופן זה תשואה גבוהה יותר (המבוטאת בפרמייה השלילית) אך נלקח סיכון שכן בין מועד הקנייה (או ההחזקה) דרך ביצוע ההמרה ועד שניתן למכור את המנייה בפועל (בהנחה שאין לנו יכולת למכור אותה בחסר) יש טווח זמן שיכול לשנות את התמונה – בין אם מחיר המנייה ירד ובין אם מחיר האג”ח יעלה כך שהפרמייה תיהיה שוב חיובית. כלומר באותה מידה היינו יכולים להמשיך להחזיק את האג”ח ולהנות מתשואה גדולה אף יותר!
- ממירים, מוכרים את המניות ועושים שימוש בתגמול בשביל לרכוש את האג”ח שוב! בדרך כלל גובה הפרמייה השלילית (אם כבר נוצרת אחת כזו) היא שולית ביחס לרווח שנוצר לנו בעקבות ההחזקה עצמה. מימוש יאלץ אותנו לשלם מס כך שבנקודה הסופית אנו יכולים להשאר עם פחות אגחים מאשר התחלנו למרות הפרמייה השלילית! – שוב לא משתלם!
סיטואציה שנייה – המרה של האגחים תמורת המניות (שוב כאשר הפרמייה שלילית)- נכון שאנו יכולים לקבל תוספת להחזקה שלנו, אך אנו לוקחים סיכון שכן במידה ומחיר המנייה ירד הערך הכולל שלנו יורד בעוד אג”ח מבטיח תשואה ויש בו עדיפות מבחינת ביטחון על גבי המנייה.
אם אנו מאמינים כי המנייה תעלה – גם האגח להמרה יעלה איתה, אך תמיד יש חשש כי המנייה תתממש ואז בכל מקרה היה כדאי להחזיק את האג”ח.
כמובן שבכל הכתוב מעלה התייחסנו למצב בו מחיר האג”ח עדיין לא עבר את מחיר הפארי שלו (כלומר תשואה נוספת מובטחת בכל מקרה בהנחת תשלום), שזה כמו לקנות מנייה שאתה יודע כי בעתיד יש התחייבות לקנות אותה ממך חזרה במחיר גבוה יותר – רווחי לכל הדעות!
אך הדבר נכון גם כאשר המחיר גבוה יותר מהפארי ואפילו כאשר התשואה שלילית. אנו עדיין מקבלים ביטוח מסויים (תלוי במחיר וביחס ההמרה) לכסף שלנו – מה שלא קיים במנייה. ולכן אנו משלמים את אותה הפרמייה. הורדנו סיכון משמעותי בתשלום קטן בדרך כלל, כאשר כל עלייה של המנייה תגרור גם עלייה של האג”ח – כאילו קנינו מנייה עם ביטוח!
בנוסף כמובן שהמרה כדאית בכל מקרה רק כאשר הפרמייה שלילית. אם הפרמייה חיובית (והאג”ח שווה המרה, בין אם בכסף ובין שלא) תמיד יהיה עדיף למכור את האג”ח בשוק מאשר להמיר אותו! שכן הסכום שיוותר בידינו יהיה גדול יותר!
לכן אני אומר כי תמיד (וזה נכון ל- 99.99% מהמקרים – תמיד יש יוצאים מהכלל) שווה להמשיך להחזיק את האג”ח אפילו כאשר ניתן להמירו!
ראוי לציין כדוגמה חיובית ליכולת לבצע תרגיל פיננסי זה את האג”ח של מעריב שהיה תקופה ארוכה בעל אפשרות לעשיית רווחי הון בשיטה זו והיה ניתן להמרה בכל מועד, כך שזה לא דימיוני שיהיו מצבים מסוג זה – הם פשוט נדירים מאוד ולרוב כאשר מבצעים אותם בפועל (ללא הבנה של מה ניתן ומתי) – המשקיע יוצא מופסד בנקודה הסופית או לוקח על עצמו סיכון שאינו כדאי…
אנו לאחר החגים ומתקרבים במהירות לשנת 2012, אך רגע לפני, כפי שכבר נכתב בצאט ובפורום באתר שחקן מעוף בשבועיים האחרונים – אני רוצה לעשות סקירה קצרה על מספר ניירות מדוברים.
כמובטח, לאחר תקופת החגים ולמרות העליות שכבר נרשמו יש מספר ניירות שמחירי השוק שלהם עדיין אטרקטיביים, בכתבה זו נסקור כמה מהם. להמשך קריאה לחץ כאן
כתבות נוספות בנושא כתבה זו: