קצת על הפסיכולוגיה של שוק ההון
מאת עוד-הון | בקטגוריה שוק ההון Wednesday 20 כJan, 2010הרבה נכתב על הפסיכולוגיה של שוק ההון בעבר, אך בנקודה זו מעטים נגעו…
מהו שוק ההון בתודעתם של אנשים?
האם מדובר כאן בקזינו רב משתתפים, שבו בר המזל מנצח, או בחישוב מנוהל היטב, שבו המנתח הטכני הטוב ביותר מכה את המדדים ומנצח את כול התחזיות?
כנראה שלא זה ולא זה הם התשובות הנכונות…
מלבד משקיעים אגדיים באמת כוורן באפט, הרי שרק נוכלים כמיידוף באמת יכלו להבטיח למשקיעים שלהם תשואה בטוחה וודאית. מסתבר שאין וודאויות אמיתיות בחיים בכלל, או רווח מובטח ב-100% ללא מרמה וגניבת דעת. מרכיב הסיכון הוא הכרחי בכול מהלך השקעתי, השאלה היא רק באיזה מינון.
למעשה “תשואה בטוחה” הפכה שם נרדף להונאה ולגניבת דעת, מאחר ולמעשה אין לנו כמשקיעים, או נכון יותר לומר, כבני אדם, שום יכולת לצפות את העתיד או לדעת מה יקרה, לטוב ולרע. אין לנו שום אפשרות לנבא מה תעשה מנייה זו או אחרת, אם מדד כזה או אחר יעלה או יירד, או האם מנייה תתרסק ותמחק כליל או מאידך תכפיל ותשלש את ערכה בעשרות אחוזים.
דוגמא טובה לכך (או שבעצם, דוגמא לא טובה :-D ) היא נפילת ליהמן ברדר’ס.
ההתרסקות הזו, בשיאו של המשבר, הכתה את המשקיעים ברחבי העולם בתדהמה: אחרי הכול מדובר בבנק מכובד שהחזיק מעמד במשך מאה ושמונים שנה, ונחשב להשקעה סולידית ובטוחה.
מצד שני, האם פירוש הדבר הוא שהספקולנטים צודקים תמיד, ושתמיד כדאי ללכת על מרכיב מנייתי עם סיכון גבוה, מאחר ואנו לא יודעים מה יילד יום?
התשובה היא בוודאות לא, משום שסיכון גבוה, כמו בחיים, עשוי להניב תשואות גבוהות ורווחים נאים אולם גם עשוי להסתיים במפח נפש לא קטן, ובהפסדים גבוהים מאוד לתיק ההשקעות שלנו.
השקעה בסיכון גבוה
חשוב לציין שהשקעה בסיכון גבוה גם היא צריכה להיעשות בשום שכל ובתשומת לב מיוחדת. בדרך כלל בונים אסטרטגיה שלמה ומערך שלם של השקעות שמגבות זו את זו, ולא בהכרח מהמרים על השוק. במילים אחרות, שוב כמו בחיים האמיתיים, לא תמיד ניתן לשפוט ולדעת על פי המראה החיצוני בלבד, ופעמים רבות מה שנראה מסוכן והרפתקני הוא למעשה סיכון מחושב מצד המשקיע. סביר להניח שגם הפרוע שבמשקיעים למעשה מכלכל ומחשב את צעדיו בתבונה, ולא מתפרע ומהמר על השוק, אלא מייצר מערך של הגנות להשקעותיו הספקולטיביות.
השקעה בסיכון גבוה מול השקעה מחושבת ומדודה, ומה נכון יותר לעשות?
חבל שאין תשובה אחת חד ממדית שאינה משתמעת לשתי פנים. אחרי הכול המציאות מורכבת מספיק בשביל לקבל תשובות פשוטות אולם לא חד משמעיות. עדיף אולי, כפי שעשיתי במאמר הקצר הזה, לחזור לחיים האמיתיים ולדוגמאות הפשוטות שהם מביאים.
אפשר לחשוב על השקעה בשוק כעל נהיגה ממקום למקום. מצד אחד איננו חייבים להשתמש ברכב; מצד שני הרי שהדבר מקובל ואף רצוי, ויכול להקל עלינו במובנים רבים. כך גם עם שוק ההון- איננו חייבים להשקיע לעצמנו, אולם כדאי עבורנו לעשות זאת גם אם לא הכרחי (למרות שלרובנו יש קרנות פנסיה וקופות גמל, שגם הן בתורן מושקעות בשוק ההון, והן חובה חוקית של מדינת ישראל ברוב המקרים).
בנוסף, אם נמשיך עם הדוגמא המוטורית, הרי שיש לנו מרכיב סיכון גבוה במיוחד בנסיעה ברכב: תאונות הדרכים גובות מדי שנה מספר גבוה מאוד של קורבנות ונפגעים, אולם לא נראה כי מישהו מוכן באמת לוותר על הנסיעה באוטו בגלל הסיכון. עם זאת, יש לנקוט את כול אמצעי הזהירות האפשריים על מנת שלא ניפגע- לנסוע בביטחון מרבי, חגורים, לנהוג בזהירות ובתשומת לב וכן הלאה. אין הכוונה לוותר על האפשרות לנהוג או מאידך להשקיע בשוק ההון, אלא לעשות זאת בזהירות ובתבונה. ומה לגבי אלה שנוסעים במהירות, או המשקיעים הספקולנטיים? ובכן, במקרים האלה, כדאי שאם בריאותך הנפשית והפיזית חשובה לך, תדע בדיוק מה אתה עושה…
אנו לאחר החגים ומתקרבים במהירות לשנת 2012, אך רגע לפני, כפי שכבר נכתב בצאט ובפורום באתר שחקן מעוף בשבועיים האחרונים – אני רוצה לעשות סקירה קצרה על מספר ניירות מדוברים.
כמובטח, לאחר תקופת החגים ולמרות העליות שכבר נרשמו יש מספר ניירות שמחירי השוק שלהם עדיין אטרקטיביים, בכתבה זו נסקור כמה מהם. להמשך קריאה לחץ כאן
כתבות נוספות בנושא כתבה זו:
מסקנה: ידע רב ככל האפשר = השקעות טובות ככל האפשר
אם אתה נרשם לפורמולה 1 לפחות תדע לנהוג כמו שצריך
נכון מאוד, ידע בהחלט שווה ביצועים טובים יותר.
כמו כן רציתי להדגיש משהו שאולי לא הופיע בכתבה. אני מאמין כי סיכון הוא פונקציה של ידע והבנה, במידה וההיכרות שלך עם הנייר גבוה יותר ואתה יכול לצפות בוודאות גבוהה מהלכים עתידיים – מה שמוגדר כסיכון גבוה נהפך לסיכון נמוך…