שיקולי מס למכירת אגח ומניות
מאת אלון | בקטגוריה אג"ח, התנהלות פיננסית, מניות, שחקן מעוף Sunday 13 כFeb, 2011פעמים רבות אנו שומעים על המלצה למכור אג”ח (או מניות) בהפסד בשביל לבצע קיזוז מס על מול רווחים.
בדבר נפוץ ועולה בצורה רבה יותר בסיום שנה, אז נאמר לנו כי מומלץ למכור כל נייר מפסיד ולקבל חזרה מס ששולם במשך השנה מהמכירות שבוצעו ברווח.
האם יש טעם במכירה של השקעות (אגח ומניות) עבור ביצוע קיזוז מס?
נכון שבבנק אומרים לנו שמשיקולי מס כדאי למכור ולקנות מחדש, אני אומר שטויות! (שימו לב לקנייה מחדש)
כעקרון ע”י מכירה וקנייה מחדש אנו יכולים לקבל החזר של מס ששולם, או ע”י מכירה כעת של נייר בהפסד ומכירה של נייר ברווח לאחריו אנו יכולים “להימנע” מתשלום מס – כל זה נכון, אך למעשה כל מה שזה אומר זה – שאנו דוחים את תשלום המס למועד מאוחר יותר, דבר טוב בפני עצמו, אך חשוב לזכור כי יש לכך מחיר!
במכירה וקנייה של אגחים ומניות אנו משלמים עמלות! פתאום האינטרס של הבנק ניהיה ברור…
בגלל שהרווח/הפסד הרשום “מזכה” אותנו במס של 20% בלבד מהרווח עצמו, אנו בעצם משלמים באחוזים חמש פעמים את סך העמלות עבור דחייה של תשלום המס – מהרווח העתידי!
הנקודה החשובה היא כי למעשה מבוצע דחייה בלבד! לא מדובר בחסכון אמיתי או ברווח ישיר. כן אם מדובר באחוז רווח גדול אי תשלום המס יכול לגלגל לכיסנו סכום לא מבוטל שאיתו אנו יכולים לבצע השקעה שתניב רווח, אך רק אם מדובר באחוזים ניכרים…
השאלה האם יש למשקיע ניירות שהוא מופסד אליהם אחוזים גבוהים באמת והאם השיקול צריך להיות מס בלבד – או עצם היציאה מהנייר בהפסד.
מכירת אגח לשיקולי מס – או מכירה כאסטרטגית השקעה?
בואו נדגים מעט במספרים בשביל שיהיה פשוט יותר להבנה:
נניח שאני אדם מהישוב שסוחר דרך הבנק ולמרות שהתווכחתי לא השגתי מידה משמעותית של הורדת עמלה, בואו נודה בזה – אלו רוב המשקיעים שמתעסקים בכך… (ללא כוונה לפגוע באף אחד).
לפיכך אני משלם עמלת קנייה ועמלת מכירה לבנק של 0.2%. כלומר המהלך הזה יעלה לי 0.4% מסך ההשקעה.
בגל ש”הזיכוי” במס הוא על 20% בלבד, סך התשלום בפועל “גוזל” פי חמישה מכך – או 2% (כמובן שכל אחד יכול להתאים את זה לעמלות שהוא משלם).
נניח שההפסד המדובר הוא 20%… לפיכך שילמתי 10% מה”רווח” שחילצתי מהמס עבור “הזכות” לשלם אותו בעתיד!
שוב זהו תשלום עבור דחיית מס בפועל, בהנחה שהנייר שבו הייתי מופסד, שאותו מכרתי וקניתי מחדש , יעלה שוב (אם לא למה אני קונה אותו מחדש) – אז אני הצטרך לשלם את המס הזה חזרה, כמובן…
ועדיין לא לקחנו בחשבון עמלות מינימום שיכולות להגדיל את התשלום בפועל.
לכן המרוויח הגדול מהמהלך הוא בעיקר הבנק (שוב לדעתי).
מתי מוכרים ונכנסים מחדש לאגח לדעתי!
מעשית שיקול של מכירה וכניסה מחדש צריך להעשות בצורה רציונלית בכל זמן נתון ולא רק לפני סוף שנה (לדעתי), כאשר ה”רווח” מהזיכוי במס צריך להיות מוזרם לקנייה מורחבת של אותו הנייר – בהנחה שהחלטתי להשאר בו.
חשוב להדגיש כי אני אישית מאמין כי מכירה וקנייה של ניירות צריכות להעשות בהתאם לאסטרטגיית המסחר בלבד. כך שלמכור ולהמתין עם הכסף צריך להיות רק משיקול של אסטרטגיה ולא משיקול של מס!
כניסות למאמר ממנועי חיפוש:
- מכירת מניות בסוף שנה
אנו לאחר החגים ומתקרבים במהירות לשנת 2012, אך רגע לפני, כפי שכבר נכתב בצאט ובפורום באתר שחקן מעוף בשבועיים האחרונים – אני רוצה לעשות סקירה קצרה על מספר ניירות מדוברים.
כמובטח, לאחר תקופת החגים ולמרות העליות שכבר נרשמו יש מספר ניירות שמחירי השוק שלהם עדיין אטרקטיביים, בכתבה זו נסקור כמה מהם. להמשך קריאה לחץ כאן
כתבות נוספות בנושא כתבה זו: